34 C
Дубай
сряда, юли 24, 2024
spot_img
More

  Най-новото

  Местна култура и традиции в Дубай (ОАЕ)

  В този материал ще ви разкрием топлото гостоприемство, богатото кулинарно наследство и гордите традиции, които съставляват жизнената култура на Дубай. С около 200 националности, начинът по който хората се обличат тук е невероятно разнообразен. Въпреки това традиционното облекло на ОАЕ е смело и отличително. Можете да го видите в целия град.

  Националното облекло на Емирството е символ на гордост и идентичност, което е проектирано да осигури комфорт и да се придържа към религиозните вярвания!

  В Дубай мъжете носят дълга до глезена широка дреха от бял памук, известна като кандора или дишдаша. Ghutrah покрива главата и се държи на място от agal, вид черен шнур. Тази дреха първоначално е била използвана за защита на лицето от суровата пустинна среда.

  Традиционно жените в Дубай носят абая – дълго, черно развяващо се светло палто върху дрехите си. Това се носи върху техните западни дрехи или традиционна рокля с дълги ръкави по цял ръст, известна като jalabeya. Черен шал, наречен shayla, често се накичва върху главата.

  Въпреки че Дубай е известен с невероятни заведения за хранене, местната емирска кухня се отличава. Отправете се към някои от многобройните ресторанти на емирствата и опитайте вкусните ястия, които се предлагат.

  Ето някои, за да започнете!

  CAMEL: сервира се по различни начини – често се сервира с ориз или се прави на бургери!

  • Dates: вкусни, сладки плодове, често пълнени с други екстри, като ядки.
  • Fouga deyay: оризово ястие с печено пиле, мариновано в емирски подправки.
  • Gahwa: традиционно арабско кафе, често сервирано от тенджера „dallah“.
  • Harees: варено, натрошено или смляно жито, смесено с месо и подправено.
  • Kabsa: ориз басмати и месо, напоени с шафран и индийско орехче и други подправки.
  • Karak chai: чай със смесени подправки, произхождащ от Индийския субконтинент.
  • Luqaimat: сладки и лепкави кнедли, поляти със сироп от фурми.
  • Shorbat adas: вкусна, деликатно подправена супа от леща – често първо ястие.
  • Shuwaa: бавно приготвено агнешко, печени ядки, стафиди и ориз – известно още като узи.

  Гостоприемство и етикет в Дубай

  „Hasan al-diyafa“ (това, което познаваме като „гостоприемство“) е неразделна част от начина на живот на бедуините, който може да бъде проследен до традициите на живот в пустинята. Мнозина също смятат, че религиозните вярвания и почитането на гостите вървят ръка за ръка – и тези обичаи са много живи в Дубай и днес. Но нека споделим основното!

  Култура и традиции в Дубай
  • Marhaba: Това е арабската дума за добре дошли, използвана при влизане в нечий дом или магазин.
  • Салам алейкум: „Мир на вас“ – на което отговаряте „валайкум салам“.
  • Gahwa: На гостите често се сервира арабско кафе преди хранене. Не забравяйте да подадете празната си чаша с дясната си ръка.
  • Скромност: Посещавате местен дом? Помислете за широки, дълги дрехи, които покриват тялото ви. Обикновено оставяте обувките си на вратата.
  • Нос до нос: В ОАЕ много мъже от Емирствата докосват носове или кълват по бузата, когато се срещнат за първи път. Не се очаква посетителите да спазват традицията и все пак е хубаво да се знае.
  • Маджлис: Много домове имат приемна стая, запазена за специални поводи или за забавление на гости. Обикновено включва ниски места за сядане и възглавници, датиращи от живота в палатките.
  • Ръце и крака: Мъжете биха се ръкували с всички присъстващи, но имайте предвид, че някои дами може да не желаят да го направят. Когато седите, насочването на краката към някого може да се счита за обидно.
  • Вечеря: Вечерните ястия обикновено се сервират на огромна кръгла чиния – бъдете готови да използвате ръцете си!

  Традиционни изкуства и занаяти

  Местните изкуства и занаятите все още се практикуват често в Дубай и в ОАЕ. Много примери могат да бъдат намерени сред бутиковите магазини около историческия квартал Ал Фахиди. С модерни, артистични итерации, които често се показват в различни галерии в рамките на Alserkal Avenue.

  Бюджетен хотел в Дубай стария град
  • Калиграфия: Арабската азбука е втората най-широко използвана азбука в света. Този декоративен начин на писане е известен като khatt, което произлиза от думата за „линия“, „дизайн“ или „конструкция“.
  • Къна: Първоначално носена от булки в целия регион, за да донесе късмет на брака им, рисунките по тялото с къна остават популярна процедура за красота в Дубай и до днес.
  • Парфюмерия: Арабският свят е известен със смели аромати и много съвременни марки парфюми съчетават традиционни базови аромати с множество модерни нотки. Посетете музея Al Shindagha, за да разберете всичко за изкуството на парфюмерията.
  • Керамика: Хората работят с глина от третото хилядолетие пр.н.е. Освен декоративни вази и съдове за тамян, глинените съдове остават много ефективни за охлаждане на питейна вода.
  • Тъкачество: колани, седла, палатки, кошници и др. Традиционната техника на тъкане, известна като Al Sadu, използва козя или овча вълна или камилска коса за изработване на набор от основни предмети.

  Тържества и фестивали в Дубай (ОАЕ)

  • Танци: Посетителите на Дубай може да имат късмета да видят мъже, подредени в редица, изпълняващи Ayyala, държащи тънки бамбукови бастуни и движещи се в синхрон с ударен ритъм. Други форми на танц включват Разфа, който често включва рецитиране на поетични редове и боравене с други предмети, като ками или пушки.
  • Поезия: Формите на поезия в ОАЕ са повлияни както от близо, така и от далеч, като няколко забележителни поети произхождат от Емирствата. Набати поезията – наричана още бедуинска поезия или „народна поезия“ – е ключов елемент от наследството на Емирството. Много стихотворения са увековечени в калиграфски стил, вдъхвайки им живот с поразителни визуализации.
  • Eid: Eid Al Fitr и Eid Al Adha (и двата често съкращавани като „Eid“) са важни религиозни празници в ОАЕ и за мюсюлманите по целия свят. През този сезон се набляга на прекарването на време със семейството, предлагането на специални поздрави и предоставянето на благотворителност на бедните и нуждаещите се.
  • Рамадан: Деветият месец от ислямския календар е време, посветено на стремеж към чистота и повишено духовно съзнание. За здрави възрастни това включва гладуване от зори – след храненето сухур – до здрач, когато хората прекъсват поста си за вечеря, известна като ифтар.
  • Сватби: Някога е било традиция сватбите да се провеждат в семейна къща, украсена със знамена и овесарки. Празненствата продължат около три дни и ще бъде подготвена гощавка. В днешни дни е вероятно сватбеното тържество да се организира в банкетна зала в хотел или на място за събития, с дискретни тържества за мъже и жени гости.
  • Музика: Музиката исторически е била свързана с поезията, с традиции като Ал Шила и Ал Уана, съчетаващи музика и стих. По отношение на модерната музика Дубай вече има процъфтяваща сцена, която включва както местни артисти, които дрънкат в местните кафенета, така и международни суперзвезди, които разпродават арени и концертни зали из целия град.
  Booking.com

  Latest Posts

  Коли под наем в Дубай

  spot_imgspot_img

  виж също

  Booking.com