34 C
Дубай
сряда, юли 24, 2024
spot_img
More

  Най-новото

  Всичко, което трябва да знаете за Дубайското метро

  Обхващащо почти 90 километра, напълно автоматизираното метро в Дубай представлява ефективен начин за разглеждане на града. Има две основни линии – червена (която се разклонява на два маршрута на възела Jabal Ali) и зелена – което улеснява планирането на вашето пътуване. Ето отговорите на някои от най-важни въпроси относно метрото в Дубай.

  Придвижването в Дубай е бързо и лесно благодарение на модерната железопътна система на града.

  Как мога да използвам метрото в Дубай?

  Трябва да закупите еднократни, двупосочни и дневни билети или безкасова смарт карта, известна като Nol в метрото. Има няколко метростанции, разпръснати из града, така че за лесна навигация използвайте полезния онлайн плановик на Пътищата и транспорта.

  Ако току-що сте пристигнали в Дубай, ще се радвате да научите, че има две спирки на червената линия на международното летище в Дубай (DXB), Терминал 1 и Терминал 3. Просто потърсете знаците за метрото, след като сте се събрали багажа си и платете билет директно на гарата.

  Къде е метрото на летището в Дубай

  Можете да носите два багажа със себе си във влака на метрото в Дубай – един голям куфар (не по-голям от 81 cm x 58 cm x 30 cm) и една чанта за ръчен багаж (не по-голяма от 55 cm x 38 cm x 20 cm).

  Подобно на картата Oyster в Лондон или Metrocard в Ню Йорк, картата Nol е презареждаем билет, който можете да презареждате и ви дава по-евтини билети.

  Какво представляват картите Nol за метрото в Дубай?

  Nol картите могат да се използват и за плащане на такси за други видове обществен транспорт в града, включително автобуси, трамваи и таксита. Има няколко налични опции за билети, въпреки че туристите обикновено избират картата Silver Nol.

  Тя може да бъде предварително заредена с кредит до 1000 AED – идеално, ако планирате редовно да използвате обществен транспорт по време на престоя си в Дубай.

  Къде да купя билети за метрото в Дубай?

  Можете да закупите еднократен билет за влак или карта Nol на всички метростанции в Дубай, автогари и в супермаркети като Carrefour, Spinneys и Waitrose. За да презаредите вашата Nol карта, използвайте автоматите или отидете до кабините за билети на всяка метростанция.

  Как се изчисляват цените?

  Системата на метрото е разделена на седем зони в града и тарифите се изчисляват въз основа на броя на преминатите зони.

  Цени на метрото в Дубай

  Кои са основните станции и зони на метрото в Дубай?

  В момента системата на метрото в Дубай се състои от две линии – червена и зелена. Червената линия започва от станция Centrepoint (бивша Rashidiya), близо до международното летище на Дубай. Тази линия по същество пътува по главната магистрала на града Sheikh Zayed Road, със спирки на ключови атракции и квартали, като Burj Khalifa, The Dubai Mall, Business Bay, Jumeirah Lakes Towers (станция DMCC), Dubai Marina (станция Sobha Realty) и Mall на емирствата.

  Кратък наръчник за пътуване с метро в Дубай

  На гара Jabal Ali червената линия се разклонява в две посоки – ако отивате в Expo City Dubai, можете да останете на влака и той ще продължи до вашата дестинация. Но, ако искате да отидете до Ibn Battuta Mall, ще трябва да смените влака на гара Jabal Ali.

  Червената линия завършва на гара UAE Exchange, точно след индустриалната зона Jebel Ali. Зелената линия пътува от гара Etisalat в района на Al Twar до историческия Dubai Creek. На тази линия можете да посетите културни забележителности като историческия квартал Ал Фахиди, Дейра и пазарите за злато и подправки.

  Какво е работното време на метрото в Дубай?

  Дубайското метро работи седем дни в седмицата, а метростанциите са отворени от:

  • От понеделник до четвъртък: 5 сутринта до 12 сутринта (полунощ);
  • Петък: 5 сутринта до 1 сутринта (на следващия ден);
  • Събота: 5 сутринта до 12 сутринта (полунощ);
  • Неделя: от 8 до 12 часа (полунощ)

  Трамвайните спирки са отворени от:

  • От понеделник до събота: 6 сутринта до 1 сутринта (на следващия ден);
  • Неделя: 9 сутринта до 1 сутринта (на следващия ден).

  Имайте предвид, че часовете на първия и последния влак варират за всяка гара и работното време на метрото също може да се промени по време на официални празници. Влаковете се движат често и по двете линии – обикновено на всеки четири минути в пиковите часове и на седем минути в ненатоварените часове.

  Какво е Gold Class?

  Във влаковете на метрото в Дубай има три типа кабини – златна, сребърна и кабини за жени и деца. Каютите Gold Class са просторни с плюшени кожени седалки и панорамна гледка. Ако искате да пътувате в тези кабини, трябва да закупите билет за определен клас. Те могат лесно да бъдат закупени от кабините за билети.

  Другите части на влака са предназначени или за сребърни (или стандартни) пътуващи, или за жени и деца.

  Трябва ли да използвам каютите само за жени?

  Влаковете на метрото в Дубай осигуряват специални кабини за жени и деца, включващи допълнително място за детски колички. Те са ясно идентифицирани с розови знаци по релсите на гарата и вътре в кабините. Няма задължение пътниците да пътуват в тези секции на влака. Те просто се предлагат като алтернатива за допълнителен комфорт.

  Достъпно ли е метрото в Дубай за ползватели на инвалидни колички?

  Да, решителните хора ще намерят удобен достъп до асансьора на всички нива на метростанциите и специални места за ползватели на инвалидни колички във всички влакове.

  Някакъв допълнителен съвет за пътуващите за първи път с метро в Дубай?

  Влаковете и гарите могат да бъдат претъпкани по време на пиковите часове, така че избягвайте тези часове: от 6 сутринта до 8:30 сутринта и от 17:00 до 19:00 часа.

  Ако пътувате по време на пиковите часове, струва си да платите допълнително за достъп до каютите клас Gold. В кабините на метрото в Дубай не е разрешено да се яде или пие. Дубайските метростанции често са с имена на близки забележителности, квартали и дори финансови институции.

  Помолете вашия хотелски портиер да ви препоръча правилните спирки. Във влаковете има безплатен Wi-Fi, така че можете да останете свързани през цялото си пътуване в случай, че не разполагате с мобилен интернет.

  Booking.com

  Latest Posts

  Коли под наем в Дубай

  spot_imgspot_img

  виж също

  Booking.com