34 C
Дубай
сряда, юли 24, 2024
spot_img
More

  Най-новото

  Кратка история за Дубай – перлата на близкия изток

  Дубай е място, където всичко е възможно. Някога малко рибарско селище в Арабския залив, днес Емирството споделя светлината на прожекторите с някои от най-космополитните градове в света. Едно от седемте емирства, които съставляват Обединените арабски емирства, градът е дом на повече от 200 националности и предлага незабравимо изживяване на всички посетители.

  Независимо дали е на брега на Крийк или на върха на Бурж Халифа – най-високата сграда в света, Дубай живее и вдъхва усещане за възможности и иновации.

  с несравнима брегова ивица, красива пустиня и великолепни градски пейзажи, спомените просто чакат да бъдат създадени тук в Дубай!

  Разгледайте до край това кратко ръководство с увлекателна информация за Дубай. Научете повече за неговите традиции, трансформации и хората, които наричат това място дом. Ще бъдете вдъхновени от това виртуално пътуване и по-добре подготвени да бъдете част от този вдъхновяващ разказ.

  Кратка история за Дубай!

  През 1883 година родът Ал Мактум основава рибарското селище Дубай, който продължава да управлява Дубай оттогава. Добивът на перли и морският бизнес започват да процъфтяват през 1892.

  Тогава пристигат търговци от цял свят, за да се възползват от невероятните сделки и цени. 1912 година е построено първото училище „Ал Ахмадия“ в Дейра. Оригиналната сграда в Ал Рас остава отворена като музей, показващ какъв е бил животът преди повече от век.

  През 1958-ма година негово височество шейх Рашид бин Саид Ал Мактум става владетел на Дубай.

  Той ръководи емирството в продължение на 32 години и развива основен център за международна търговия.Петролът е открит в Дубай през 1966-та година, привличайки външна търговия и стимулирайки икономиката, която в продължение на няколко десетилетия се разнообрази с корабоплаване, финанси и туризъм.

  На 2 декември 1971 г. година Дубай и други емирства подписват споразумение за създаване на Обединените арабски емирства (ОАЕ). Тази дата се отбелязва всяка година като Национален празник на ОАЕ.

  Национален празник на Обединените Арабски Емирства

  Световният търговски център в Дубай, първият небостъргач в града, е открит през 1979 г. По-рано известна като Sheikh Rashid Tower, 38-етажната сграда остава икона на силуета на града.

  1985-та година Стартира водещата авиокомпания на Дубай – Emirates. днес тя превозва повече от 50 милиона пътници годишно с кабинен екипаж от 130+ държави.

  Негово височество шейх Мактум бин Рашид ал Мактум става владетел на Дубай през 1990-та, следвайки своя баща – шейх Рашид бин Саид ал Мактум.

  През 2003 година градът е домакин на годишната среща на Световната банка и Международния валутен фонд (МВФ) и е признат за глобален финансов център.

  Дубай история

  Негово височество шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум става владетел на Дубай през 2006-та г., както и вицепрезидент и министър-председател на ОАЕ.

  През 2010-та година Световноизвестният небостъргач „Бурдж Халифа“ става най-високата сграда в света, издигайки се на 828 м височина и посреща хиляди посетители всяка година.

  Бурдж Халифа

  2021-ва година ОАЕ се подготвят да отпразнуват 50-ата годишнина на Съюза и да бъдат домакини на Expo 2020 от 1 октомври 2021 г. до 31 март 2022 г. И така развитието на Дубай и като цяло на ОАЕ продължава с динамични темпове и днес.

  Често срещано в Дубай в полза на туристите?

  • Мархаба! Този кратък поздрав означава „добре дошли“ на арабски, официалният език на Обединените Арабски Емирства.
  • Парите! В Дубай валута е дирхам на ОАЕ или AED (1 щатски долар = 3,67 AED).
  • Здравей, Слънце! Тук климатът е топъл и субтропичен с 300+ слънчеви дни в годината. А температурите през деня могат да достигнат и над 45 градуса по целзий.
  • Дивата страна! Знаеше ли, че? Националното животно на ОАЕ е арабският орикс.
  Booking.com

  Latest Posts

  Коли под наем в Дубай

  spot_imgspot_img

  виж също

  Booking.com